Kumaş Kullanım Alanları

Giyim sektöründen ev eşyalarına; döşemelerden aksesuarlara ve duvar kaplamalarına kadar neredeyse bütün yaşam alanlarında kullanılan birçok ürünün ana maddesi olan kumaşlar, hayatlarımızda önemli bir yer kaplıyor. Farklı renklere, desenlere, kalitelere, modellere ve özelliklere sahip onlarca kumaş türü içinden; nerede ve hangi şartlarda, hangi tür kumaşların sizin için doğru olduğunu belirlemek oldukça önemli hale geliyor. Örneğin; kendinize kıyafet alırken bazen ilk dikkatinizi çeken renkleri ve nasıl göründüğü oluyor. Oysa seçtiğiniz kıyafetin kumaşı mevsimine göre sizi sıcak tutuyor mu veya serinletiyor mu, giydiğinizde nasıl hissettiriyor, esniyor mu, yıkandığında çekme yapıyor mu gibi soruların cevabı da son derece önemlidir. Seçtiğiniz ürünün yapıldığı kumaş türü, en az renk ve görünüşü kadar dikkate alınmalı. Aynı şekilde benzer durum mobilyalar için de geçerlidir. Bir mobilya alacağınız zaman kolay siliniyor mu, uzun süre dayanır mı, leke bırakır mı, kumaşı nasıldır, ucuz veya pahalı mı gibi sorular belirir. Beklentileriniz seçimlerinizi etkiler. 

Kumaşlar birtakım özellikleriyle farklı gruplara ayrılabilir. En temel sınıflandırma doğal kumaş ve sentetik kumaş çeşitlerinde görülür. Doğal kumaşların yapısında katkı maddesi içermeyen pamuk, ipek, yün, kaşmir, keten, deri, kenevir vb. gibi kumaş türleri bulunur. İnsan eliyle, yapay olarak elde edilen kumaşlar ise sentetik olarak adlandırılır. Polyester, akrilik, naylon ve likra vb. tipi kumaşlar sentetiktir. Bunların dışında genellikle ev tekstilinde kullanılan döşemelik kumaş türleri emprime, şönil, damask, kadife ve alkantradır. 

Piyasada en çok kullanılan kumaş çeşitleri nelerdir 
Giyim sektöründe pamuk, ipek, yün, kaşmir, keten, akrilik, likra, suni deri ve dantel en çok tercih edilen kumaş çeşitleridir. Ev eşyalarından aksesuarlara ve dekorlara kadar geniş bir yelpazeye sahip kullanım alanları olan döşemelik kumaş türlerinden en çok tercih edilenler ise emprime, şönil, damask, akrilik, kadife ve alkantradır. 

Kaliteli kumaş nasıl anlaşılır 
Kumaşınızın hangi elyaftan yapıldığı, ne tür ve kaç kat iplikten oluştuğu, kumaşın ağırlığı, iplik numarası, liflerin sağlamlığı ve esnekliği, üzerindeki baskı işlemleri, çabuk yıpranıp yıpranmadığı, leke tutup tutmadığı, gerilip gerilmediği, neme karşı duyarlılığı gibi özellikler, bir kumaşın kalitesini belirleyen en önemli kriterlerdir. 

Ucuz ve pahalı kumaş türleri hangileri 
Kumaş fiyatları; ürünlerin kalitesine, ham maddesine, üretim tekniğine, işlevine veya boyutuna göre değişebiliyor. Esnekliği ve buruşmaya karşı dayanıklı yapısı ile özellikle kıyafetlerde sıklıkla kullanılan polyester, naylon, likra ve akrilik kumaşlar insan eliyle laboratuvarlarda yapılıp, ham madde bakımından daha ulaşılabilir ürünler olması sebebiyle fiyat olarak diğer kumaş türlerinden daha uygundur. İpek, yün, kaşmir, deri, kadife, keten gibi zaman ve emek isteyen bir üretim sürecine giren kumaş çeşitleri ise arz-talep ilişkisine de bağlı olarak diğer ürünlere göre daha fazla fiyata sahip olabiliyor.